10 tips om ontspannen voor de camera te staan en jezelf te zijn

Een hele mooie vraag: ‘hoe kan ik ontspannen mezelf zijn voor de camera?’. Ik kreeg deze vraag alweer een tijdje geleden nadat ik in mijn Instagram Stories had gevraagd naar jouw interesse in een blogartikel. Ik vind het een prachtig onderwerp, want wat maakt dat je je niet ontspannen voor de camera voelt? Wat gebeurd er? Waar denk je aan? Hoe zie jij jezelf? Hoe kijk je uit naar de fotoshoot? Dat zijn allemaal vragen die bij mij naar boven komen.

Als je me volgt op Instagram, weet je misschien al dat ik een opleiding tot Holistisch Lifecoach heb afgerond. Ik ben altijd al positief nieuwsgierig geweest naar ‘waarom doen mensen wat ze doen?’, ‘wat beweegt iemand?’, ‘waar komt iets vandaag?’. Including myself 😉 Dit artikel is daarom gebaseerd op onderzoek, mijn persoonlijke interpretaties en ervaringen en een invalshoek vanuit mindfulness. Voel vooral voor jezelf wat je aanspreekt en wat je wilt proberen. Ik geloof namelijk ook dat er een diepere laag achter zit die niet 1, 2, 3 opgelost is.

Onderstaand vind je 10 praktische handvatten en motivatie om ontspannen én met plezier uit te kijken naar jouw personal branding fotoshoot.

+ ik heb een uniek meditatiealbum voor je samengesteld speciaal voor een personal branding fotoshoot waarmee je een aantal tips direct kunt toepassen. 

1. Voel je intentie

Een intentie is letterlijk een voornemen. Het komt vanuit de diepste wensen die je voor jezelf en de wereld hebt. Door het zetten van een intentie leer je jouw gedachten, gevoelens en energie sturen. Het helpt je om extra focus en richting te geven en te groeien in datgene waar jij je energie en aandacht aan geeft. Hoe zet je een intentie?  

Sta stil bij hoe jij je voelt bij een fotoshoot en verleg je aandacht op hoe jij je graag wílt voelen. Kies bijvoorbeeld een kernwoord uit zoals zelfverzekerd of rustig. Laat de intentie van binnenuit komen. Een intentie die jij op dat moment nodig hebt. Een intentie kan bijvoorbeeld zijn ‘ik voel me mooi en ik mag ontspannen voor de camera staan’. Je kunt je intentie bijvoorbeeld een week voorafgaand aan de fotoshoot zetten. En elke dag voor jezelf herhalen. Hoe meer je oefent, hoe meer je bewust bent van de keuze die je hebt in het sturen van jouw aandacht.

 

2. Kom in de juiste mood

Luister naar jouw favoriete muziek of een meditatie. Zorg dat je in de voor jou prettige stemming komt voor de fotoshoot.

 

3. Oefenen

Vraag je partner, een vriendin of een familielid om een aantal foto’s van je te maken. Kijk bijvoorbeeld eerst op YouTube naar filmpjes over poseren. Neem verschillende houdingen aan en bekijk dan je foto’s. Vanuit welke hoek vind jij jezelf het mooist? Welke poses vind je mooi? Komt de kleding goed over op camera? En hoe voelt het om zo te oefenen? Richt je aandacht op de positieve dingen.

 

4. Laat de rest van de wereld maar eventjes links liggen

Het is heel makkelijk om het stemmetje in je hoofd het te laten overnemen tijdens het maken van een foto. Of je nu in een koffietentje zit met allemaal mensen om je heen of gewoon 1-op-1 met de fotograaf; twijfel komt naar boven. Misschien vraag je je af wat andere mensen over je denken of dat ze over je oordelen. Maar ik kan je vertellen: ja, het zal mensen opvallen. En ja, ze zullen naar je kijken. En ja, het maakt ze eigenlijk helemaal niet zo uit wat je aan het doen bent. Waarschijnlijk vinden ze het juist leuk! Maar zodra je uit beeld bent, zijn ze je alweer vergeten. Probeer de wereld om je heen even te vergeten en geniet van het proces. Dit is jouw moment. 

 

5. Plezier

Het is zo belangrijk om het te doen en gewoon plezier te hebben terwijl je foto’s genomen worden. Wanneer ik vrouwelijke ondernemers fotografeer, doe ik altijd mijn best om te zorgen voor de juiste sfeer en ‘entertainment’. Ik ben helaas geen natuurlijke comédienne, maar ik heb wel manieren gevonden om je bijvoorbeeld te laten lachen voor de camera. Of juist de rust te vinden. Hoe simpel dit soms is. Just have fun en neem het niet té serieus. Als je samen met de fotograaf een goede voorbereiding hebt gehad, komen de beelden waarnaar je op zoekt bent er wel.

 

6. Fake it, till you make it

Iedereen die voor het eerst voor de camera stond is ook ergens begonnen. Doe net alsof je zelfverzekerd bent. Veel vaker dan niet zal jij je daardoor juist meer zelfverzekerd voelen. Dus acteer! Neem een rechte houding aan (houding is echt heel belangrijk in je zeker voelen), zeg tegen jezelf dat jij er mag zijn en voel je vrij in de bewegingen die je maakt. Weet ook dat een fotograaf het namelijk helemaal niet gek vindt als jij gewoon bewegingen maakt. Hoe meer jij jezelf in je lijf durft te bewegen, hoe fijner dit werkt. Zowel voor jou als voor de fotograaf.

7. Het is helemaal ok om je nerveus te voelen

Laat de spanning er maar zijn. Merk de spanning op. Geef de spanning een naam. Laat het er zijn. Zo ontstaat er als vanzelf ruimte. Het is echt helemaal ok om spanning te voelen. Geef jezelf daar ook gewoon ‘toestemming’ voor en wees lief voor jezelf.

 

8. Relativeer

Een fotoshoot is belangrijk voor jou en jouw bedrijf. Het geeft je de mogelijkheid om (altijd) in beeld te zijn bij jouw klanten. Als je tijdens een fotoshoot merkt dat jouw aandacht teveel wordt afgeleid door de omgeving en wat zij er mogelijk van vinden, vraag jezelf dan af: doet het er over een maand nog toe? Of over een jaar? Over 5 jaar? Focus je aandacht op je verhaal, je boodschap en wat je wilt brengen in de wereld en welke missie jij wilt leven. Dat is het allerbelangrijkste.  

 

9. Aandacht

Richt je aandacht tijdens jouw fotoshoot op het proces, op de fotograaf, op wie jij bent, op wat jij wilt laten zien en hoe jij naar jouw klant wilt kijken. Op het moment dat jij je afgeleid voelt, kom je elke keer weer vriendelijk met je aandacht terug naar de fotoshoot. Jij hebt namelijk een missie. Dat is het enige wat telt. Je doet de fotoshoot niet voor jezelf, maar voor jouw klant. Jij hebt jouw klant iets te bieden en je weet dat dit een positieve impact kan hebben. Vraag jezelf af ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik laten zien?’.

 

10. Just go for it! 

Yes, gewoon doen! Hoe meer je voor de camera gaat staan of een fotoshoot laat doen, hoe beter en comfortabeler jij je gaat voelen.

En weet je? Het is ook helemaal niet zo vreemd dat je je awkard voelt voor een camera. Uit onderzoek schijnt ook dat mensen zich anders gaan gedragen als ze weten dat er naar hun gekeken wordt. Dan komt er sociaal wenselijk gedrag naar boven, omdat we nu eenmaal gevoelig zijn voor oordelen. Als mensen zich geobserveerd voelen, kunnen ze zich namelijk heel anders gaan gedragen. Alsof je in je denken en doen wordt beïnvloed. En dat herken ik persoonlijk wel. Eigenlijk vond ik het nooit prettig als iemand bewust keek naar wat ik aan het doen was. Dan ging ik juist fouten maken! Alleen al de gedachten die naar boven kwamen, zorgden ervoor dat ik niet echt bezig was met wat ik daadwerkelijk aan het doen was. In principe word je afgeleid van hetgeen wat je neer wilt zetten.

Probeer er op jouw manier mee om te gaan en te genieten van het proces. De fotoshoot draait om jou, om jouw bedrijf en jouw klanten. Je weet dat het belangrijk is om foto’s te hebben die jou laten zien. Geniet juist lekker van de aandacht die je krijgt. Dat mag!

Hoe meer jij met ontspanning en plezier kunt uitkijken naar jouw fotoshoot in plaats van dat het een taak is van jouw to-do lijstje, hoe meer jij jezelf echt kunt laten zien op de foto’s. Leg jouw energie niet volledig in handen van de fotograaf. Zorg er ook zelf voor dat jouw energie goed is. 

Wil je direct met een aantal tips verder? Ik heb werkelijk een prachtig meditatiealbum voor je gemaakt met unieke meditaties en een e-boek. Speciaal voor een personal branding fotoshoot. Je leest er hier meer overMijn intentie met het meditatiealbum en het e-book is om jou ontspannen
en met plezier te laten uitkijken naar én tijdens je zakelijke fotoshoot.

 

Made with love X

Download meer dan 90 gratis foto’s uit de beeldcollectie

De beeldcollectie is een verzameling van foto’s die je gebruikt voor de promotie van je business. Hoe fijn om foto’s achter de hand te hebben die je altijd kunt gebruiken voor een nieuwe landingspagina op je website of als je even niks hebt voor je social media en je toch zichtbaar wilt zijn? Elke maand voeg ik nieuwe foto’s toe, zodat je altijd weer frisse, nieuwe content hebt naast je eigen persoonlijke foto’s!

Presets Lia Remmelzwaal Fotografie Lightroom
Hi, mijn naam is Lia Remmelzwaal

Als Personal Brand Fotograaf is het mijn missie om jou altijd professioneel in BEELD te laten zien bij jouw klanten. Zodat jij jezelf als personal brand kunt neerzetten, je (online) zichtbaarheid en vertrouwen vergroot en je bedrijf kunt groeien.

Ik geloof dat een fotoshoot empowering, gezellig, relaxed, vol plezier en een echte samenwerking is. Don’t take my word for it, lees de lieve woorden van andere vrouwelijke ondernemers.

Being visible = helping people ánd making money in your business.

Meer weten over mij? Klik hier > 

 

PS:

Volg jij me al op Instagram? Voor mooie personal brand beelden, lees waardevolle tips en bekijk leuke stories!