6 Tips voor prachtige smartphone foto’s voor ondernemers

Weet je wat zo handig is aan een smartphone? Je hebt deze altijd bij je. De camera op je telefoon is tegenwoordig zo goed, dat je er ook prima foto’s mee kunt maken als ondernemer. Zeker als je weet waar je op kunt letten om mooie foto’s te maken, kun je er een beeldbank mee opbouwen voor je socials. Ideaal, want dat scheelt je al een langdurende zoektocht naar een onpersoonlijke stockfoto. 

Zelf gebruik ik ook een combinatie van professionele foto’s met smartphone foto’s voor mijn socials. Kijk hieronder maar eens naar het voorbeeld op mijn Instagramfeed; dit past heel goed. De foto’s waar een rode cirkel op staat zijn smartphone foto’s.

Het kan dus heel goed! Daarom wil ik je in dit artikel zes tips geven waarmee jij de foto’s die je maakt met je telefoon direct kunt verbeteren.

1) Gebruik de camera aan de achterkant van je telefoon

Vaak gebruiken we de camera aan de voorkant van onze telefoon om een selfie te maken, toch? Maar de camera aan de achterkant van je telefoon is kwalitatief veel beter. Probeer het maar eens uit. Je zult zien dat je foto direct mooier van kwaliteit is.

Het lastige hiervan is dat je jezelf natuurlijk niet kunt zien. Hoe kun je dan eenvoudig een foto maken? Maak gebruik van de volgende opties:

 • Gebruik een selfiestick om de foto te maken
 • Wil je meer afstand creëren? Met een tripod kun je jouw telefoon handig neerzetten. Maak gebruik van de selftimer om foto’s automatisch te laten maken. De selftimer vind je bij de instellingen van je camera-app.
 • Heb je geen selfiestick of tripod? Laat je telefoon ergens tegenaan leunen. Heb je de juiste hoek? Stel de selftimer in en druk op de ontspanknop. Ga op de juiste plek zitten én poseer.
 • Vraag iemand die in de buurt is om de foto te maken! 🙂

Vergeet niet dat het in het begin aandacht vraagt. Je foto is niet direct perfect! Fotograferen is veel oefenen, kijken naar wat je gemaakt hebt en hoe je dat kunt verbeteren. Dat is heel normaal. Probeer het gewoon weer opnieuw.

  2) Natuurlijk daglicht = key!

  Voor mij en vele fotografen is natuurlijk daglicht het mooiste licht om in te fotograferen. Wist je dat fotograferen letterlijk betekent ‘schrijven met licht’? Het is het belangrijkste onderdeel voor een goede foto en misschien wel de belangrijkste tip die ik je mee wil geven. Natuurlijk daglicht is het licht wat van nature aanwezig is; dus geen lamp of een flitser. Je kunt het daglicht opzoeken door vlakbij een raam te fotograferen, in een mooie lichte ruimte te fotograferen of door naar buiten te gaan.

  Let trouwens op met fel zonlicht op je gezicht. Zo ontstaan er dichtgeknepen ogen en harde schaduwen. Voor een egaal belichte foto, kun je de schaduw opzoeken of de zon schuin van achter je laten schijnen op de foto.

  3) Zet de gridlijnen op je telefoon aan

  Op je telefoon kun je gridlijnen aanzetten. Dit zijn horizontale en verticale lijnen die je in je beeld ziet als je een foto maakt. Als je deze lijnen aanzet, kun je jouw foto visueel aantrekkelijk maken met bijvoorbeeld de regel van derden. De regel van derden is een compositieregel in de fotografie

  Voor een kijker is het fijn om naar de foto te kijken en je kunt echt de aandacht trekken naar het onderwerp van de foto. Dat kan jij zijn als ondernemer!

  Hoe werkt nou die regel van derden? Bij de regel van derden deel je de foto op in 9 gelijke vlakken. Op een foto zijn dit 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder. Plaats het onderwerp van de foto op de snijpunten van deze lijnen en de aandacht van de kijker zal hiernaartoe getrokken worden.

  Zo zet je de rasterlijnen / hulplijnen aanzetten op je smartphone:

  ANDROID: ga naar instellingen binnen de camera-app en scroll naar ‘hulplijnen’. Hier kun je bijv. kiezen voor 3×3 en vierkant. Wanneer je voor 3×3 kiest, krijg je de 9 gelijke vlakken te zien als je een foto wilt maken. Probeer het maar eens uit.

  IPHONE: ga buiten je camera-app naar instellingen Foto’s en Camera. HIer kun je het ‘raster’ op AAN zetten.

  4) Gebruik je lichaam om in te zoomen

  Zoom jij in met de camera van je telefoon? Don’t do it! Door in te zoomen met de camera van je telefoon raak je veel kwaliteit in de foto verloren. Gebruik liever je lichaam om dichter bij je onderwerp te komen. Probeer het maar eens uit. Maak een foto van een willekeurig onderwerp waarbij je de zoom op je camera gebruikt én maak een foto terwijl je jouw lichaam gebruikt om dichter bij je onderwerp te komen. Je zult zien dat er een groot verschil zit in kwaliteit en het resultaat veel mooier is.

  Een smartphone leent zich trouwens heel goed voor close-up foto’s. Dat zie je terug op onderstaande foto’s. Kijk eens om je heen waar je nu bent; waar kun je een close-up van maken? Maak gebruik van je lichaam en armen om dichtbij je onderwerp te komen.

  5) Maak je lens schoon

  Voordat ik naar elke shoot ga, zorg ik er altijd voor dat mijn lenzen schoon zijn. Dit is ook belangrijk voor de lens van je telefoon. Yes, een supersimpele tip maar wel belangrijk! Je telefoon raak je aan, die ligt overal een nergens; in je broekzak, op de keukentafel, je kinderen zitten er misschien op. Dit alles kan ervoor zorgen dat de lens van je camera smoezelig wordt door vingerafdrukken of ander vuil. Zorg dat je bij het fotograferen van foto’s voor je bedrijf (en eigenlijk bij alles) even een doekje over de lens haalt. Zo is je lens mooi schoon en verbeter je direct de kwaliteit van je foto’s.

  Presets voor Lightroom Lia Remmelzwaal Fotografie
  Presets voor Lightroom Lia Remmelzwaal Fotografie

  6) Last but not least: de nabewerking

  Het verschil tussen een middelmatige foto en een geweldige foto is het proces wat na het nemen van de foto komt: de nabewerking met presets. Vroeger werden foto’s in de zogeheten doka (donkere kamer) ontwikkeld. Kleur en contrast werden bepaald door de keuze van het rolletje en het ontwikkelproces. Het is daarom helemaal niet vreemd om een foto te bewerken. Je kunt je foto’s er zoveel meer uit laten springen en die professionele finishing touch geven.

  Zelf houd ik van een natuurlijke bewerking waarbij de foto er uitspringt en er nog steeds natuurgetrouw en echt uitziet. Dat voelt voor mij professioneler en dichter bij wie je bent. Om een foto te bewerken kun je gebruik maken van apps zoals Lightroom en Snapseed. Lightroom wordt door veel professionele fotografen gebruikt om hun foto’s te bewerken. Het is een hele handige gratis tool waarmee je jouw foto’s echt die upgrade kunt geven.

  Klik op de pijltjes in de afbeelding om before & afters te zien

  Ik hoop dat deze tips waardevol voor je waren en dat de foto’s die je met je smartphone maakt voor je bedrijf steeds mooier worden. Geef jezelf hier echt even de tijd voor. Het is namelijk niet erg dat je eerst 15 foto’s maakt voordat er eindelijk een mooie tussen zit. Dat is heel normaal!

  Het zal de uitstraling van je bedrijf echt veel goed doen. Want hoe je het ook wendt of keert; door een goede uitstraling van je bedrijf word je meer serieus genomen en bouw je echt vertrouwen op.

  En ik voel echt die drive om jou als ondernemer verder te brengen als fotograaf. Je verder te helpen in jouw bedrijf met professionele beelden en een stevige branding, zodat je met je online zichtbaarheid klanten aantrekt en hun weer verder kunt brengen. 

  Wat een mooi domino-effect geeft dat?

  Zodat we het leven léven. Dat we kunnen doen waar ons hart sneller van gaat kloppen. Het leven vormgeven zoals we dat willen. Dat vind ik belangrijk.

  “When you do things from your soul, you feel a river moving in you, a joy”

  Download meer dan 90 gratis foto’s uit de beeldcollectie

  De beeldcollectie is een verzameling van foto’s die je gebruikt voor de promotie van je business. Hoe fijn om foto’s achter de hand te hebben die je altijd kunt gebruiken voor een nieuwe landingspagina op je website of als je even niks hebt voor je social media en je toch zichtbaar wilt zijn? Elke maand voeg ik nieuwe foto’s toe, zodat je altijd weer frisse, nieuwe content hebt naast je eigen persoonlijke foto’s!

  Presets Lia Remmelzwaal Fotografie Lightroom

  Inspireren & motiveren om impact te maken en je verlangen te volgen

  Hi, mijn naam is Lia! Mindful Personal Branding Fotograaf en ik fotografeer ambitieuze coaches en dienstverlenende ondernemers die dat innerlijk vuur voelen om impact te maken met hun werk en een leven te creëren waar ze van houden. 

  De wereld heeft vrouwen nodig die hun mooiste leven vormgeven. 

  Via fotoshoots & trainingen wil ik je inspireren en motiveren om authentiek zichtbaar te zijn en jouw verhaal, kennis en visie met de wereld te delen. 

  De afgelopen jaren heb ik heel veel prachtige ondernemers voor mijn lens gehad. Ieder met haar unieke talenten, verhaal en purpose. Ik vind het echt een voorrecht om samen een ‘split second’ in ons (ondernemers)leven te delen. De verbinding aan te gaan en een hoogwaardig resultaat vast te leggen vanuit jouw energie.

  Ik geniet ervan als we fotograferen, gesprekken hebben en ik je kan inspireren om met vertrouwen voor de camera te staan. Juist door helemaal in het moment te zijn en je zintuigen te gebruiken creëren we prachtige foto’s en ga je vol overgave en vertrouwen genieten van de fotoshoot. Het is voor je business ÉN een enorm cadeau voor jezelf.

  Lia Remmelzwaal Fotografie

  Dit vind je misschien ook interessant om te lezen